Dotarile Clinicii Nera



Ce este o cameră hiperbară, cu ajutorul căreia se face tratamentul cu oxigenoterapie hiperbară?

De ce tratamentele cu oxigen hiperbar pot avea eficienţă crescută când sunt realizate în zone nepoluate, foarte curate?

Clinica Nera deţine cea mai nouă şi modernă cameră hiperbară multiloc de uz medical din România – HAUX Starmed 2200 XL. A fost fabricată în Germania, dupa standardul EN14931 privind construcţia şi funcţionalitatea camerelor hiperbare, EN12021 privind presurizarea şi respectă normele stricte de securitate la incendii EN16081 şi alte norme europene pentru instalaţiile din interiorul camerei, standardizarea materialelor interne folosite, precum şi folosirea unor echipamente medicale de primă urgenţă (ex defibrilator, ventilator, injectomat) special realizate pentru utilizarea în condiţii hiperbare. Este pusa in montata si pusa in functiune de catre specialistii HAUX si are acreditarile UE pentru a functiona inclusiv in Romania.

In conformitate cu Norma Europeana EN14931, care reglementeaza functionalitatea si acreditarea camerelor hiperbare in UE, deci inclusiv in Romania, camerele hiperbare pentru terapia cu oxigen cu mai multe locuri (multiplace) trebuie sa aiba, obligatoriu, doua compartimente: unul principal unde se face terapia propriu-zisa si unul auxiliar sau antecamera, prin care se permite in timpul terapiei iesirea si intrarea corpului medical sau a pacientilor in sau din compartimentul principal, mai ales in caz de urgenta medicala. Mai multe despre normele europene si ce reprezintă o cameră hiperbară acreditată pot fi aflate aici .

De asemenea, camerele hiperbare multiloc care funcţionează în Uniunea Europeană pentru terapia cu oxigen hiperbar, trebuie să deţină o serie de aparate medicale acreditate, cu ajutorul cărora să fie monitorizaţi parametrii de sănătate ai pacienţilor care stau în interiorul camerei, la terapie. Nu în ultimul rând, oxigenul folosit pentru terapia hiperbară trebuie să fie acreditat ca fiind de uz medical, adică să aibă o concentraţie de cel puţin 99,5% oxigen pur. De aceea, concentratoarele de oxigen, sau generatoarele de oxigen care sunt pe piaţă la ora actuală nu se încadrează în această categorie, pe de o parte datorită concentraţiei de oxigen de sub 95%, iar pe de altă parte datorită multiplelor filtre care nu sunt acreditate pentru uz medical. În cazul concentratoarelor de oxigen de tip sită moleculară, de dimensiuni mari şi pentru de uz medical, utilizate în unele spitale, sistemul de filtrare suplimentar poate ridica puritatea la max 97%.

Beneficiul oxigenoterapiei hiperbare este redus în zonele aglomerate urbane, cu o poluare a aerului care depăşeste valorile maxime admise, deci o poluare a aerului foarte mare, aceasta deoarece camera hiperbară foloseşte inclusiv aerul din mediul în care funcţionează, într-o cantitate mare, astfel încât dacă aerul este poluat, terapia propriu-zisă nu poate fi realizată în condiţii nepoluate, chiar dacă acest aer este foarte bine filtrat. Prezenţa gazelor cu efect de seră industriale în atmosfera zonelor urbane, dar şi a multor emisii de gaze de la motoarele termice, prezente în zonele urbane aglomerate, nu poate fi înlaturată eficient prin filtrarea mecanica a aerului. Acesta este unul dintre motivele pentru care Clinica Nera a ales să realizeze terapia cu oxigen hiperbar într-o zonă nepoluată, cu o concentraţie de peste 1000 ioni negativi pe cmc (aer foarte pur), marginită de zonele protejate Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi Parcul Naţional Semenic.

Inainte de a va programa la tratamente intr-o camera hiperbara din UE va sfatuim sa fiti siguri ca acea camera este in conformitate cu legislatia actuala avand acreditare. Acreditarea functionarii Camerei hiperbare de la Clinica Nera o gasiti aici.