La ce este recomandata terapia cu oxigen?

Studiile de specialitate sunt foarte diferite si realizate paliere multiple a specializarilor medicale. Astfel, cercetarile arata ca medicina hiperbara este utilizata foarte mult in specializarea RECUPERARILOR MEDICALE, si anume in cazul recuperarilor de organ multiple, mai ales pentru sechele periferice, dar si in afectiuni sau disfunctii neurologice, cum ar fi AUTISM sau stimularea celulelor neuronale pentru recapatarea memoriei datorita unor accidente vasculare cerebrale AVC.

TERAPIA CU OXIGEN (HBOT) are efect cert in lupta impotriva cancerului. Primul studiu aparut in 1931 apartine lui Otto Varburg, laureat al premiului Nobel pentru rezultatele acestei cercetari. S-a dovedit ca oxigenoterapia creste mult eficienta chimioterapiei (deoarece chimioterapia in conditii de hipoxie nu actioneaza).

La Clinica Nera exista o serie intreaga de tratamente care au in vedere lupta importriva cancerului, toate acestea facand parte dintr-un grup de terapii recomandate, de ultima ora, si care au in vedere pregatirea psihologica si terapeutica a bolnavului de a lupta eficient cu cancerul.

TERAPIA CU OXIGEN (HBOT) este buna si in terapiile sportive pentru imbunatatirea capacitatilor fizice si implicit a recultatelor sportive.

La Clinica Nera se pot face terapii pentru bolnavii de cu diferite alte recomandari pentru alte maladii cum ar fi: boli hemoragice sau plagi periferice ca urmare a diferitelor accidente, greu vindecabile, inclusiv arsuri, ADHD, sau AUTISM si alte afectiuni neurologice recomandate de medici pentru HBOT, disfunctii pulmonare sau de alt organ datorita lipsei de oxigen, cangrene si necroze, si necroza de cap femural, anemii la copii sau adulti, chiar anemii severe, boli autoimune, encefalopatii, boli ischemice, migrene, paralizii, imbunatatirea memoriei prin stimularea celulelor cerebrale, surditate neuro-senzoriala, dar si boala de decompresie specifica scafandrilor, si multe alte afectiuni.

Pentru tratamente de lunga durata Clinica Nera faciliteaza atat cazarea cat si masa pacientilor, in conditii avantajoase.

Au aparut studii care arata ca Terapia Hiperbara creste saturatia de oxigen din sange la bolnavii cu COVID, mai ales pentru cei in stadiile avansate ale bolii.

Oxigenoterapia reprezintă un tratament prin care un pacient respiră O2 100% în timp ce se află în interiorul unei camere hiperbare, la o presiune mai mare decât cea atmosferică de la nivelul mării (> 1atm). În anumite circumstanțe reprezintă prima indicație terapeutică iar în altele servește ca adjuvant al intervențiilor chirurgicale sau farmacologice.

Medicina hiperbară este eficientă deoarece determină următoarele acțiuni de bază:

-oxigenarea suplimentară a organismului prin difuzia oxigenului în plasma sanguină și ulterior în toate lichidele organismului

-crește capacitatea antimicrobiană a organismului de luptă împotriva infecțiilor – stimulează crearea de noi capilare, crește perfuzia tisulară

-Infectii necrozate de tesuturi moi

-anti-inflamator

-îmbunătățește nivelul metabolic general

-anti-inflamator

-stimulează producerea de eritrocite

-stimulează producerea de celule stem (cu până la 400% după 40 de ședințe)

-reduce edemul

-crește rata vindecării în plăgile cronice (ex ulcere cutanate)

O persoană expusă la terapia cu oxigen hiperbar:

-are de până la 20 de ori mai mult oxigen dizolvat în sângele arterial și alte fluide biologice, cum ar fi lichidul cefalorahidian sunt de asemenea perfuzate cu oxigen suplimentar

-hemoglobina nu se încarcă suplimentar, ea fiind deja la capacitate maximă

-oxigenul difuzează din capilare în țesuturi și ajunge în zonele slab perfuzate sau ne-perfuzate. Conform inelului de difuzie Kogh, mai mult oxigen este furnizat țesuturilor prin difuzie decât prin circuitul sanguin.

Singura contraindicație absolută este pneumotoraxul.

Pneumotorax: sferocitoză congenitală; infecții acute de căi respiratorii superioare; emfizem pulmonar; chisturi pulmonare; istoric de chirurgie toracică sau otică; febră înaltă; sarcină cu risc înalt de avort spontan; boli oncologice cu risc înalt de hemoliză intravasculară/șoc; nevrită optică; tulburări de ritm, insuficiență cardiacă severă.

Beneficii oncologice

Majoritatea studiilor arată efect benefic în limitarea dezvoltării, în asociație cu chimio/radio/imunoterapie. Posibilele efecte țin de creșterea oxigenării intra-tumorale cu efect de limitare a creșterii, stimularea dezvoltării de molecule de adeziune (ex. E-caderine) cu efect de limitare a metastazării, fibrozare peritumorală.

HBOT este folosit ca adjuvant în radioterapie și pentru tratarea leziunilor post-radioterapie (se cunoaște faptul că patul micro-capilar scade semnificativ cu dezvoltarea deficitului nutrițional în țesutul afectat).

Oxigenoterapia hiperbară poate fi folosită în tratamentul oncologic cu atenta evaluare a stabilității hemodinamice și a hemogramei.

Pregătirea înaintea terapiei:

-Pacienții vor veni îmbrăcați în haine de bumbac 100% sau vor aduce haine de schimb, folosite în timpul taratamentului.

-Se vor hidrata corespunzător și pot lua o gustare înainte de tratament.

-Au obligația de a anunța medicul înaintea terapiei cu oxigen hiperbar despre orice modificare în starea de sănătate apărute de la efectuarea ultimului tratament.