Mire javasolt az oxigénterápia?

A szaktanulmányok nagyon eltérőek és sokrétűek az orvosi szakterületeken. Tudniillik a kutatások azt mutatják, hogy a hiperbár gyógymódot nagyon gyakran használják az ORVOSI REHABILITÁCIÓ szakképzésben, éspedig a többszervi helyreállítások esetében, főként a periférikus műtéti szövődményeknél, valamint neurológiai rendellenességek és funkciózavarok esetén is, mint például az AUTIZMUS, vagy az idegsejtek stimulálására az agyvérzés következtében elvesztett memória helyreállítása érdekében

Az OXIGÉNTERÁPIA (HBTO) hatása vitathatatlan a daganatos betegségek elleni közdelemben. Otto Varburg első tanulmánya 1931 jelent meg, akit az elért kutatási eredményeiért Nobel díjjal tüntettek ki. Bebizonyosodott, hogy az oxigénterápia nagyon megnöveli a kemoterápia hatékonyságát (mivel a kemoterápia oxigénhiányos állapotban nem hat)

A Nera Klinikán egész sorozat daganatos betegségek elleni küzdelemre vonatkozó kezelés létezik, melyeknek célja a betegek pszichológiai és terápiás felkészítése a rákkal való hatékony küzdelemben.

Az OXIGÉNTERÁPIA (HBOT) a fizikai erőnlét és közvetve a sportteljesítmények javításának a terápiájában is jó.

A Nera klinikán végezhető kezelések egyéb betegségekre egyéb javallatok esetén is, mint például: haemorrhagiás betegségek vagy különböző balesetek következtében kialakuló, nehezen gyógyuló perifériás sebek, beleértve az égéseket is, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHT) vagy AUTIZMUS és az idegorvosok által oxigénterápiára (HBOT) javasolt idegrendszeri rendellenességek, a tüdő vagy egyéb szerv oxigénhiányból adódó funkciózavarai, üszkösödés és nekrózis,combcsontfej nekrózis, anémia a gyermekeknél vagy a felnőtteknél, akár súlyos anémia is, autoimmun betegségek, agyvelőbántalmak, iszkémiásbetegségek, migrének, paralízisek, a memória javítása az agyi sejtek stimulálása általi, neuro-szenzoros süketség, valamint a búvárokra jellemző és sok egyéb betegség.

A hosszú kezelésekhez a Nera Klinika segítséget nyújt a páciensek elszállásolásában és étkezésében, előnyös körülmények közt.

Arra vonatkozóan is jelentek meg tanulmányok, hogy Hiperbár Terápia növei a vér oxigéntelítettségét a COVID betegek esetében is, főként a betegség előrehaladott stádiumában.

Az oxigénterápia egy olyan gyógymód, mely révén a páciens 100% oxigént lélegzik be miközben egy hiperbár kamrában tartózkodik, a tengerszint atmoszférájánál (> 1atm) nagyobb nyomáson. Bizonyos körülmények között az első terápiás javallatot képezi, más esetekben viszont az orvosi vagy gyógyszertani beavatkozások kiegészítőjeként szolgál.

A hiperbár gyógymód hatékony, mivel az alábbi alapvető hatásokat eredményezi:

-a szervezet többlet oxigénellátása az oxigénnek a vérplazmába, később pedig a testnedvekbe történő szétszórása révén

-növeli a szervezet antimikrobiális képességét a fertőzések elleni harcban - serkenti az új hajszálerek képződését, növeli a szöveti perfúziót

-Nekrotizáló lágy szöveti fertőzések

-gyulladás csökkentő

-javítja az általános anyagcsere szintet

-gyulladás csökkentő

-serkenti a vörösvértestek termelését

-az őssejtek (40 ülés után 400%-ig)

-csökkenti az ödémát

-növeli a krónikus sebek (pl. bőrfekélyek) gyógyulási arányát

A hiperbár oxigénterápiának alávetett személy:

-az artériás vérben oldott akár 20-szor több oxigénnel rendelkezik, és egyéb biológiai folyadékokkal, mint az agy-gerincvelőfolyadék

-a hemoglobin nem töltődik fel külön, mivel az már a maximális teljesítményen van

az oxigén a kapillárisoktól a szövetekig terjed szét és eljut a gyengébben bevezetett levegő vagy a bevezetett levegő mentes területekre. A Kogh diffúziós gyűrűnek megfelelően a szövetekbe több oxigén jut diffúzió révén, mint a vérkeringés révén.

Az egyetlen abszolút ellenjavallat a légmell (pneumothorax).

Pneumothorax: veleszületett szferocitózis; akut felső légúti fertőzések; melhártyagyuladás; tüdőciszták; mellkasi vagy szemmütét előzmények; magas láz; nagy kockázatî spontán vetéléssel járó terhesség; magas intravaszkulárishemolízis / sokk kockázatával járó daganatos betegségek; látóideg-gyulladás; ritmuszavarok; súlyos szívelégtelenség..

Onkológiai előnyök

A tanulmányok nagy része azt mutatja, hogy jótékony hatással bír a kemo-/ sugár-/ immunterápiával együtt. A lehetséges hatások a daganaton belüli oxigénellátás növekedésétől függ, növekedés megakadályozó hatással, az adhéziós molekulák fejlődésének támogatása (pl. E-kadherin) áttét csökkentő hatással, peritumorálisfibrózis.

A HBTO a sugárterápia kiegészítéseként és a sugárterápia utáni sérülések kezelésére használják (ismert az a tény, hogy a mikrokapilláris ágy az érintett szövet táplálékhiányával jelentősen csökken.

A hiperbár oxigénterápia a hemodinamikai stabilitás és a vérkép körültekintő vizsgálatával használható az onkológiai kezelésben.

A terápia előtti felkészülés:

- A páciensek 100% pamut öltözetben érkeznek, vagy csere ruhát hoznak, melyet a kezelés alatt viselnek.

-Megfelelően hidratálják magukat és reggelizhetnek a kezelés előtt.

-Az oxigén hiperbár terápia előtt kötelesek értesíteni az orvost az utolsó kezelés elvégzése óta megjelent bármely egészségügyi állapotban történő változásról.