A NERA KLINIKA FELSZERELÉSEMi a hiperbár kamra, melynek segítségével a hiperbár oxigénterápiás kezelést végzik?

Miért hatékonyabb a hiperbár oxigénterápia, ha nagyon tiszta, szennyezetlen környezetben végzik?

A Néra Klinika rendelkezik Romániában a legmodernebb több üléses gyógyászati célú hiperbár kamrával - HAUX Starmed 220 XL. Németországban gyártották a hiperbár kamrák építésére és célalkalmasságára vonatkozó EN 14931, a sűrített gázokra vonatkozó EN 12021 szabvány alapján gyártották Németországban és szigorúan tiszteletben tartja a tűzvédelemről szóló EN 16081 szabványt és a kamra belsejében található berendezésekre vonatkozó egyéb jogszabályokat, a használt belső anyagokra, illetve kimondottan a hiperbár körülmények közti használatra gyártott, vészhelyzeti orvosi berendezések használatára vonatkozószabványokat. A HAUX szakemberei szerelték fel, és rendelkezik az EU akkreditációval, beleértve a Romániában való működést is.

A hiperbár kamrák akkreditációját és célalkalmasságát szabályozó EN 14931 európai szabványnak megfelelően, tehát beleértve Romániát is, a hiperbár kamrák kötelező módon két kamrával kell, hogy rendelkezzenek: egy főkamrával, ahol a tulajdonképpeni kezelés történik és egy kiegészítő kamrával vagy előszobával, amely lehetővé teszi az egészségügyi személyzet vagy a páciensek számára a fő kamrába történő ki -és bejáratot, főként sürgős orvosi ellátások esetén. Az európai szabályozásokról és az akkreditált hiperbár kamráról további információkat itt talál. .

A hiperbár oxigénterápia érdekében az Európai Unióban működő több üléses hiperbár kamrák számos akkreditált orvosi berendezéssel kell, hogy rendelkezzenek, melyek segítségével kövessék a hiperbár kamrában, a terápián lévő páciensek egészségügyi paramétereit. Nem utolsó sorban, a hiperbár kezeléshez használt oxigénnek egészségügyi használatra akkreditáltnak kell lennie, éspedig legalább 99,5% tiszta oxigén koncentrációval kell rendelkeznie. Tehát a jelenleg a piacon lévő oxigénsürítők vagy oxigéngenerátorok nem tartoznak ebbe a kategóriába, egyrészt a 95% alatti oxigénkoncentráció, másrészt az egészségügyi használatra nem akkreditált több szűrő miatt. Az egyes korházakban használt, kis méretű és gyógyászati célú molekuláris szűrő típusú oxigénsürítők esetén a kiegészítő szűrőrendszer a tisztaságot 97%-ra növelheti.

A hiperbár oxigénterápia jótékony hatása csökken a nagyon szennyezett, a megengedett maximális értékeket meghaladó zsúfolt városi környezetben, mivel a hiperbár kamra nagymértékben felhasználja annak a környezetnek a levegőjét is, ahol működik, tehát, ha szennyezett a levegő, a terápia sem végezhető el nem szennyezett körülmények között még akkor sem, ha ezt a levegő nagyon jól meg van szűrve. A városi környezeti atmoszférában jelen lévő ipari üvegházhatású gázok, valamint a zsúfolt városi környezetben található nagyszámú belsőégésű motor nagy gázkibocsátás nem távolítható el hatékonyan a levegő mechanikai szűrésével. Ez az egyik oka annak, hogy a Nera Klinika a hiperbár oxigénterápia végzéséhez a Nára-szurdok - Beusnica Nemzeti Park (ParculNaţionalCheileNerei-Beuşniţa) és a Szemenik Nemzeti Park (ParculNaţionalSemenic) által határolt szennyezetlen területet választott, melynek negatív ion koncentrációja köbméterenként meghaladja az 1000-et (nagyon tiszta levegő).

Egy EU-beli hiperbár kamrában kezelésre történő előjegyzés előtt azt ajánljuk, hogy bizonyosodjon meg arról, hogy az adott kamra megfelel az aktuális jogszabályoknak és akkreditációval rendelkezik. A Nera Klinika hiperbár kamrája működésének az akkreditációja itt található..